Български

Гардероби

Гардероби по поръчка. Цени. Конфигуратор на гардероби.

Начало Статии Използвани материали в мебелите
Назад

Използвани материали в мебелите

 

Основните суровини за производство на мебелни са ПДЧ плоскости с меламиново покритие, MDF плоскости ( натурални и фурнировани ) и алуминиеви профили. Всеки от тези материали има свои особености и характеристики. Взети заедно те обуславят широкото разнообразие и позволяват да се прилагат различни дизайнерски решения и стилове - от класически до модерен. Ще се опитаме да изясним в основни линии основните им характеристики и разликите между тях. 

 

ПДЧ плоскости от дървесни частици. Както показва и името състоят се от груби дървесни частици, пресовани между два лицеви повърхностни слоя.Популярността на ПДЧ се дължи основно на факта, че декоративното покритие успешно имитира различни цветове и дървесни декори. Също така този вид материал е с отлични ценови показатели, което го прави отличен избор когато се нуждаете от отлично съотношение цена - качество. Като недостатък може да се посочи че технологията за изработка на детайли от ПДЧ се състои от тяхното разкрояване (рязане на размер) и кантиране по отрязаните повърхности със специални PVC или меламинови кантове. Имено кантираните зони са уязвимата част, тъй като с времето има опасност от разлепяне и поемане на влага. Затова към тях трябва да се подхожда със завишено внимание и правилна експлоатация. 

 

Натурален MDF или Medium Density Fiberboard Това е малко по-специален материал от ПДЧ. Превежда се дървесно влакнести плоскости със средна плътност. Тези плочи се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при високо налягане и температура, на което и се дължи по-фината и хомогенна структура на материала.Този вид материал в последно време е важна част в производството на мебелите. Основно това се дължи на добрата обработваемост на MDF и на възможността за допълнителни финишни обработки. МДФ за разлика от ПДЧ-то позволява да се обработва обемно, да се фрезова с различни орнаменти и форми. Тези му качества се допълват перфектно с модерните технологии за покриване с боя и лакови покрития на детайлите или естествени фурнири.По отношение на качествата си MDF се отличава с гладка повърхност и висока здравина. Освен това той притежава голяма еластичност и якост на огъване. 

 

HDF - High Density Fiberboard. Суровината, както за MDF материала, така и за HDF, е дървесни влакна, образувани от меки и твърди дървесни частици, премесени с восък и лепило и пресовани при висока температура. Първата разлика между MDF и HDF е, че при HDF плоскостите, температурата на пресоване и налягането са много по-високи, което придава по-голяма здравина на материала. Поради това е възможно да се изработват в малки дебелини 3-4мм. Използват се основно за изработка гърбовете на мебелите и дъна на чекмеджета. 

 

В системата на www.garderobi.bg се използват специално потребителско наименоване на материалите.

Какво се крие зад всяко едно понятие, ще се опитаме да разсним тук.

 

Ламина

Това са ПДЧ плоскости с меламиново покритие, с монохромни ( цветни ) и дървесни декори.

 

Ламина Гланц

Това са ПДЧ плоскости с меламиново покритие, с монохромни ( цветни ) и дървесни декори.

Които по технология са надлакирани с безцветен полиуретанов лак - 100% гланц.

 

Пастел UV

Това са МДФ плоскости които са боядисани двустранно с високо устойчиво UV покритие в цвят по RAL - 9010.

Ръбовете на детайлите са фрезовани с R 3.

 

Пастел

Това са МДФ плоскости с акрилно покритие на водна основа. Обработка на ръбовете с R 3.

По технология, първо се запечатват двустранно с неутрално високо устойчиво UV покритие. На следващ етап лицето на детайла се боядисва с тонирана боя в съответния цвят. Финиша на повърхноста остава на МАТОВА структора.

 

Пастел Глац

Това са МДФ плоскости с акрилно покритие на водна основа. Обработка на ръбовете с R 3.

По технология се запечатват двустранно с неутрално високо устойчиво UV покритие. На следващ етап лицето на детайла се надбоядисва с тонирана боя в съответния цвят. След това лицето на детайла се надлакирани с безцветен полиуретанов лак - 100% гланц.

 

Надяваме се че тази информацията ще ви помогне да вземете оптималното за вас решение при избора на материали за вашето обзавеждане. Ако все пак имате известни съмнения, не се колебайте да отправите въпросите си към нас.

ЗА КОНТАКТИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 Галерия:


Назад